Enviat per: depangeaalaterra | 21 Mai 2010

Art, artesania i el kitsch

Anomenem kitsch aquelles creacions que algun dia van ser considerades art pel seu caràcter innovador del moment. Un objecte es converteix en kitsch (terme d’origen alemany) quan es copia fins a la sacietat un estil determinat fins al punt que cau en el mal gust o lletjor. Les botigues de souvenirs estan plenes d’objectes d’aquest tipus, que pretenen ser art quan en realitat són vulgars i estèticament horrorosos. Un nan de jardí, un clauer de la torre de Pisa, un gat xinès “de la sort”, etc. són exemples d’objectes kitsch, que solen envoltar les nostres vides sense que ens n’adonem. Personalment, sóc d’aquelles persones nostàlgiques i sentimentals que em costa molt desfer-me d’objectes vells perquè encara que un peluix, una figura, uns pòsters, etc. es facin vells sóc incapaç de reconèixer la seva lletjor perquè els hi agafo apreci amb el pas del temps.

En canvi, art i artesania s’allunyen del concepte de kitsch, tot i que qualsevol objecte que en el seu dia va ser innovador (art) o d’utilitat sense finalitat estètica (artesania) corre el risc de convertir-se al kitsch al comercialitzar-lo i decorar-lo pretensionament. Com a exemple d’artesania, parlaré d’un objecte habitual en la nostra vida quotidiana: l’ampolla de vidre que, des de la invenció d’aquest material li ha servit a l’ésser humà per a fer possible l’emmagatzematge de líquids diversos, habitualment per al consum. El mateix objecte, però,  es converteix en art quan deixa de tenir l’aspecte habitual del que hom entén per ampolla de vidre comuna i adquireix una nova estètica o bé quan un artista decideix fer un collage a partir de diferents ampolles per representar el concepte d’essència de l’ampolla de vidre perquè en una fotografia-pintura-gravat, etc. pretén captar les diverses formes possibles de les ampolles de vidre per tal d’obtenir en un sol marc el concepte en la seva totalitat de l’ampolla de vidre.

La representació d'una ampolla de vidre a través d'una fotografia podria considerar-se art, però en aquest cas diré que és artesania perquè amb la fotografia només pretenc reflectir l'objecte quotidià que tots tenim en ment quan pensem en una ampolla de vidre que, pot assemblar-se o no a la que acabo de representar a través d'aquesta fotografia.

En aquest cas crec que es tracta d'art perquè plasma a través de diferents ampolles, unes de vidre i d'altres no, l'essència de l'ampolla, ja que totes elles ho són, però la diversitat entre elles és una realitat. Jo a partir d'aquesta fotografia extrec el concepte de diversitat, en aquest cas aplicat a ampolles de vidre, però que pot extrapolar-se als humans o a qualsevol aspecte de les nostres vides.

Aquesta composició fotogràfica d'ampolles de vidre la considero art també, ja que, com hem dit anteriorment, transmet un concepte com a resultat de la seva disposició davant de l'objectiu de la càmara. El fet de situar les ampolles de vidre una al costat de l'altra fa que l'observador compari formes, mides i colors. La finalitat de la fotografia és estètica i evoca a la reflexió, de manera que per a mi és art i no artesania.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: